Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

6 tips til sommeransettelser

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og mange bedrifter har allerede startet jakten på sommervikarer. I vår forrige artikkel var temaet hvordan du lykkes med kandidatattraksjonen. I denne teksten fordyper vi oss i hvilke ting du som arbeidsgiver bør ta hensyn til når sommeransatte starter i jobben.

1. Gjør søknadsopplevelsen positiv

Sommeransatte kan bli viktige nøkkelspillere for din bedrift i fremtiden, så du bør investere i en god søknadsopplevelse. Gjør søknadsprosessen hyggelig og effektiv – sørg for å ha en tydelig stillingsbeskrivelse, inkludert fordeler, lønnsnivå og varighet. Ikke pynt på stillingsbeskrivelsen og lov for mye, og unngå å endre arbeidsoppgavene midt i arbeidsforholdet.

Gjør intervjufasen hyggelig. Ikke bare er det første inngang til din bedrift for mange søkere, det kan til og med være den første intervjuopplevelsen for en ung jobbsøker! Når medarbeiderne er valgt ut og ansatt, sørg for at alle som søkte får beskjed om at prosessen er avsluttet. Dersom ansettelsesprosessen tar lengre tid, ring søkerne eller send en e-post med informasjon om fremdriften.

2. Klare rollebeskrivelser bidrar til bedriftens suksess

Sommeransatte er kanskje bare innom bedriften din i kort tid, men det er ingen grunn til å ikke satse på suksess og motivasjon gjennom tydelig rollefordeling. Kombinasjonen av uoversiktlige oppgaver, for høye forventninger til ansatte og nedprioritering av opplæring kan øke risikoen for dårlige resultater, og ikke minst svekke din bedrifts varemerke som arbeidsgiver. Ikke glem at folk snakker med hverandre om både arbeidsplasser og arbeidsgivere. Som arbeidsgiver er det slik at jo bedre inntrykk du etterlater på dine ansatte, desto mer attraktiv er du for potensielle jobbsøkere, og dermed vil det å finne en ansatte bli enda enklere i fremtiden.

Unngå å ansette en sommervikar som gjør litt av alt mulig. Identifiser medarbeiderens ferdigheter og gi den unge ansatte en sjanse til å skinne!

3. Hvorfor er opplæring så viktig?

Uansett rolle kan du ikke bare ansette en ny medarbeider forvente at vedkommende tar tak i arbeidsoppgavene med en gang. Identifiser ansvarlige for opplæring av sommeransatte.

Sommerarbeid er den første kontakten med arbeidslivet for mange unge. Betydningen av en positiv sommerjobberfaring kan ikke understrekes nok. I vår bloggartikkel om rekruttering av sommermedarbeidere skrev vi om hvordan god onboarding kan bidra til å styrke din bedrifts employer image, spesielt i bransjer hvor mangel på arbeidskraft byr på utfordringer.

Gode onboardingsprosesser er en viktig del av å bygge et trygt arbeidsmiljø. I produksjons- eller industribedrifter kan en økning i antall ansatte by på utfordringer knyttet til arbeidssikerhet. Mange sommeransatte har ikke lang erfaring eller HMS-kurs i bagasjen, og praksisene knyttet til arbeidssikkerhet og miljø kan dermed være uklare. En ansvarlig arbeidsgiver instruerer sommerarbeidere i sikker arbeidspraksis og skaper en trygg atmosfære der det er lov å stille spørsmål.

4. En trygg arbeidsgiver er en attraktiv arbeidsgiver

Det sier seg selv at en sommermedarbeider er en like verdifull kollega som alle andre. Sørg for at alle ansatte i bedriften din behandler sommervikarer rettferdig og profesjonelt. Hvis du oppdager upassende oppførsel, grip inn umiddelbart.

Spesielt jobbsøkere i generasjon Z, som nå ser etter sommerjobb, er opptatt av et godt arbeidsmiljø og en sunn arbeidskultur. Sørg for at også sommervikarer får ta sine lovpålagte pauser, og at arbeidsdagene ikke blir for lange. Tenk på hva slags fordeler du kan tilby. Er goder som for eksempel trenings- eller kulturrabatter, tilgang på kantine eller bedriftshelsetjenester tilgjengelig for sommeransatte?

5. Arbeidsgivers ansvar

Om bedriften din har tariff, skal selvfølgelig de sommeransatt også ha lønn etter gjeldende tariffavtale. Ofte har tariffavtaler særskilte definerte retningslinjer for lønnsnivået til unge, praktikanter eller studenter.

Ta vare på de ansattes forsikringer, og husk at sommerarbeid også bygger feriedager i henhold til ferieloven. Feriepenger skal utbetales til den ansatte ved arbeidsforholdets slutt, eller påfølgende sommer. Spesielt i opplæringen av en sommeransatt under 18 år er gode instruksjoner i arbeidssikkerhet avgjørende, og i tillegg må ikke arbeidsoppgavene til den mindreårige arbeidstakeren være for utfordrende med tanke på fysisk og psykisk ytelse. Husk også at arbeidstiden til en mindreårig arbeidstaker er begrenset. Du kan lese mer om arbeid for mindreårige arbeidstakere på nettsidene til Arbeidstilsynet.

6. Hva om din bedrift hadde en HR-partner for å ansette sommermedarbeidere?

Planlagt gjennomføring av sommerbemanning og sikring av tilstrekkelig arbeidskraft krever både tid og ressurser. Adecco har over 70 års erfaring med å finne og ansette sommerarbeidere til våre kunder - vi forstår hvilke spesielle krav det kan stilles til å ansette sommerarbeidere, og våre landsdekkende nettverk kan raskt finne de rette medarbeiderne for din bedrift. Du kan dra nytte av Adeccos kompetanse fra A til Å, eller la oss ta oss av deler av prosessen, som gjennomføring av intervjuer eller pre-screening av søkere. Å la oss ta hånd om ansettelsesprosessen gir deg mer tid til å fokusere på de faktiske arbeidsoppgavene dine, og ikke minst ta sommerferie med god samvittighet.

Vi i Adecco hjelper din bedrift med å finne passende sommermedarbeidere, så du og dine ansatte kan nyte ferien med god samvittighet. Finn ditt lokale Adecco-kontor her.

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge