Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Sånn balanserer du jobb og studier

Det er tøft å være student. De fleste må ha en ekstra jobb for å få det til å gå rundt, samtidig som mange studier er lagt opp til at man skal studere 100%. Det kan være vanskelig å føle at tiden strekker til. Med disse tipsene blir det enklere for deg å være student med deltidsjobb – uten at det går utover verken karakterene eller lommeboken din.

Omfang

Tenk på hvor mye du kan jobbe og når det passer best før du takker ja til en deltidsjobb. Kanskje kan du jobbe mer i starten av semesteret, og mindre i eksamensperiodene? Eller kanskje er det lettere å jobbe i helgene og feriene enn på ettermiddagene? Med en fleksibel deltidsjobb som kan tilpasses studieplanen er det lettere å få hverdagen til å gå opp. Men omfanget av de ulike deltidsjobbene kan variere veldig, og det er viktig at du finner en jobb med en stillingsprosent og timeplan som passer bra for deg og dine studier.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 10 timer i uken den gylne regel for studenter. Ifølge SSB vil studenter som jobber for eksempel 20 timer i uken oppleve en negativ effekt på både egenstudier og forelesninger.

Ha en god dialog med sjefen

Ofte er åpen dialog nøkkelen. Hvis du skaper og opprettholder en god dialog med arbeidsgiver, både i intervjurunden og på arbeidsplassen, blir det lettere å beholde en viss fleksibilitet i slitsomme perioder. Både du og sjefen tjener på at du fra starten er tydelig på hva du kan bidra med og hvilke begrensninger studiene setter. Da kan sjefen heller sette inn en ekstra ressurs, heller enn å måtte stille større krav til deg og presse deg i en hektisk eksamensperiode.

Planlegg hverdagen og ta deg tid til pauser

Et studie med stor grad av selvstudium og digitale forelesninger vil ofte være enklere å kombinere med en fleksibel deltidsjobb. Men om du har mye obligatorisk oppmøte og kollokvier bør du sørge for å planlegge dagene dine ekstra nøye, så det blir tid til både studier, jobb og fritidsaktiviteter. Husk også å sette av tid til å slappe av! Som student tar du inn mye nye impulser og lærdom, og hjernen trenger også restitusjon.

Kjøp en almanakk, vær strukturert og tenk gjennom planene for de kommende ukene. Når har du forelesninger? Hvor mye må du lese? Hvilke planer har du med venner? Ved å sette av litt tid hver uke til å planlegge og oppdatere kalenderen, får du oversikt over hvilke dager som passer best til å jobbe, og når du kan unne deg en ekstra pause. En strukturert tankegang kan også gjøre det lettere å fokusere på studiene.

Frynsegoder og interesser

Det trenger ikke bare være studieretningen som er relevant for deltidskarrieren. I tillegg til lønn for arbeidet og erfaring på CV-en kan du faktisk tenke på hvor det hadde vært gøy for akkurat deg å jobbe. Er du veldig glad i å trene og være i aktivitet? Da er det kanskje lurt å få seg jobb på SATS eller et annet treningssenter, så kan trene samtidig som du jobber og kjenne på endorfinrushet i arbeidstiden. Eller om du elsker mote og shopping bør du finne deg en deltidsjobb på en klesbutikk du liker, og nyte personalrabattene. Om hovedformålet med deltidsjobben er å ha råd til øl på studentbaren, bør du kanskje vurdere en bartenderjobb. Ved å tenke strategisk kan du skaffe deg en deltidsjobb som gir utslag på en trang studentøkonomi, og dermed jobbe færre timer for tilsvarende hygge.

Ekstra frynsegoder kan gi ekstra motivasjon for jobben. Det er derfor vi i Adecco også tilbyr mange ekstra fordeler til våre medarbeidere – som rabatt på SATS og Høyskolen Kristiania og eget treningsstipend.

Ikke glem Lånekassen-reglene

Det er viktig å holde øye med hvor mye du faktisk tjener i deltidsjobben. Hvis du tjener over grensen, kan det hende at noe av lånet ditt ikke blir omgjort til stipend. For 2023 er Lånekassens inntektsgrense 205 579 kroner hvis du får støtte i mer enn 7 måneder. Det tilsvarer omtrent 17 000 kroner i inntekt i måneden, så du har med andre ord fortsatt mulighet til å ta en del skift. Hvis du tjener over grensen, vil Lånekassen redusere stipendet ditt gradvis. Du kan lese mer om inntektsgrensen og teste din egen inntekt i Lånekassens kalkulator her.

Alt i alt kommer du langt med å planlegge hverdagen i forveien, og holde en åpen dialog med sjefen din. Sett av tid til å hvile, og husk at studiene kommer først! For flere tips om jobb, ta en titt i bloggen vår.

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge