Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Hvordan blir du en av gjengen i den nye jobben?

Som nyansatt er det viktig å følge seg inkludert. For å kunne blomstre i stillingen trenger ansatte å følge seg trygge og sett av sin sjef og sine kollegaer. Det er naturlig at man er nervøs i starten av en ny jobb og føler seg usikker på hva som forventes arbeidsmessig og sosialt. Selv om det er din nærmeste sjef som har ansvaret for onboarding, fins det mye du selv kan gjøre og ta initiativ til for en god start på din nye arbeidsplass.

Fortell om deg selv og lytt til andre

Som nyansatt er det naturlig å møte mange nye ansikter. Dine kollegaer er forståelig nok nysgjerrige på sitt nyeste medlem, men vegrer seg kanskje for å presentere seg eller dele mye om seg selv. Mennesker er alle ulike, og ikke alle er bekvemme med å ta kontakt eller skape nye bekjentskap. Selv om sjefen din presenterer hele teamet, kan det være bra at du selv bryter isen. Du trenger ikke liste opp hele Cven din, men å hilse på og utveksle et par ord med hver person hjelper masse. Det vil finnes tid for de dypere samtalene senere, men i starten er det fint å være ”personlig, men ikke privat”.

Vær observant og spørrende om prosesser og arbeidsmomenter

Dine nye overordnede og kollegaer antar sikkert at du har kompetansen som trengs for de nye arbeidsoppgavene dine. Kanskje har du jobbet i samme miljøer, datasystemer eller bransjer tidligere, men det kan likevel finnes avgjørende forskjeller. Selvsagt er det også her sjefen din som har ansvar for onboarding, men disse prosessene er ofte store og komplekse. Grunnregeln er å være oppmerksom, og ikke være redd for å stille spørsmål. Hva sysler dine kollegaer med? Hva gjøres på de andre avdelingene? Vær ekstra observant på det som skiller seg fra tidligere prosesser eller systemer du har jobbet med. Noter deg også spørsmål som du kan få svar på senere, når du har vært der litt lengre.

Gjør research om din nye arbeidsgiver

Det fins så mye du kan lære deg om din nye arbeidsgiver uten å prate med sjefer eller kollegaer. Ta en titt på bedriftens nettside og sosiale medier. Kanskje har du allerede grei oversikt etter rekrutteringsprosessen, men en arbeidsgiver vil alltid sette pris på ansatte som er oppdatert på selskapets visjon, mission, historie og organisasjon. Sørg også for at du deltar i alle introduksjonsworkshops om du får muligheten. Mange selskap har en personalhåndbok på nett, for eksempel på intranettet. Der kan det finnes mye matnyttig som hjelper deg i onboardingen.

Ta en kaffe og spis lunsj med kollegaene

Det fins vitenskapelige studier som viser at vi mennesker styrker våre sosiale bånd aller mest når vi spiser sammen. Ta derfor sjansen og hopp ikke over kaffen med kollegaene. Å ta med en kake som ny på jobben blir alltid satt pris på, og lunsjen er en av de beste anledningene for en uformell samtale. Det er da du lærer deg sjargongen og knytter personlige bånd til dine teammedlemmer – uansett om det er kantine, fellesrom eller ekstern kafé som gjelder.

Skaff deg en mentor

Mentorskap er en utmerket, men undervurdert metode for å utvikles på jobben. Om du kan finne noen som er kyndig i rollen sin og samtidig virker pedagogisk, kan det være en utmerket måte å både gro i stillingen din og føle deg mer delaktig. Et mentorforhold trenger ikke være omfattende eller komplisert – det holder at dere treffes for en kaffe i 15 minutter hver måned og prater om din utvikling, dine utfordringer og dine mål. Kanskje sjefen din kan tipse om en relevant person.

Lykke til!

Å kjenne seg som en av gjengen på ny arbeidsplass kan ta tid, men med litt sunn fornuft og en aktiv innstilling vil du snart falle på plass. Lykke til i den nye jobben!

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge