Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Referanser: Nøkkelen til å sikre din drømmejobb!

Må man vise til referanser når man skal søke ny jobb? Hvordan kan du vite hvem som kan være en god referanse for deg? Hva er lurt å tenke på og hva bør unngås ved valg av referanser? Svarene på disse spørsmålene finner du her – vi forteller deg hvorfor referanser spiller så stor rolle når du ønsker deg en ny jobb!

Må man vise til referanser når man skal søke ny jobb?

Det enkle svaret er ja, da det å sjekke referanser er en viktig del av rekrutteringsprosessen. En referanse er en person som kan gi konkret informasjon om hvordan du som søker har prestert i dine tidligere arbeidsoppgaver. De kan også si noe om hvordan du er som teammedlem eller problemløser. Referansenes tilbakemelding er naturlig nok ikke det eneste man vekter i en ansettelsesprosess, men de hjelper bedriften med å ta den riktige avgjørelsen når de skal velge den kommende medarbeideren.

Hva er en god referanse og hvor mange trenger jeg?

Det viktigste når du skal velge referanse er at du velger noen som kjenner til arbeidet ditt og kan svare på hvordan du er som arbeidstaker eller kollega. Det anbefales ikke å velge et familiemedlem, slektning eller venn. En god referanse kan for eksempel være din nåværende eller tidligere leder, en kollega du har jobbet sammen med eller for eksempel en klient. I de fleste tilfeller er det nok med to referanser.

Jeg vil ikke spørre sjefen om å være referanse – hva gjør jeg?

Det er forståelig dersom du ikke ønsker å spørre nåværende leder om å være referanse. Hvis du av ulike grunner ikke ønsker å bruke nåværende leder kan du spørre en kollega, kunde eller samarbeidspartner. Det viktigste er at referansen din har fulgt arbeidet ditt nøye nok til å fortelle om deg på en god måte!

Hvor og når skal man navngi referansene, og må man holde de oppdatert?

Du kan gjerne legge til kontaktinformasjonen til referansene dine i CV-en dersom du ønsker det, men det er ingenting galt i å oppgi denne informasjonen på et senere tidspunkt i rekrutteringsprosessen. Husk å alltid spørre referansen din på forhånd dersom du ønsker å nevne dem i CV-en. Ikke legg til referanser som ikke har bekreftet at de kan være referanse for deg.

Legg til navn, stillingstittel, telefonnummer og e-postadresse samt litt informasjon om hvordan arbeidsforholdet ditt har vært til vedkommende. For at referansen skal kunne forberede seg på å muligens bli kontaktet, er det viktig å opplyse vedkommende i god tid. Det kan også være fint å nevne hva slags stilling du har søkt på og hvilken bransje den er i. Hvis du ikke har vært i kontakt med referansene dine på en stund, så sørg for a det fortsatt er greit å bruke de som referanse!

Hva om jeg ikke har noen referanse?

Dersom du for eksempel er på jakt etter din første jobb finnes det mange andre steder enn tidligere arbeidsplass hvor du kan finne en referanse. Har du for eksempel hatt praksis via skolen, en lærer eller en instruktør på en fritidsaktivitet som kan fungere som en referanse? Eller om du er involvert i noen organisasjoner og kan finne en referanse her? Det finnes mange muligheter!

Hvordan ser Adecco på referanser?

En konsulent i Adecco sjekker referansene dine mot slutten av rekrutteringsprosessen, og ber som oftest om to referanser. Vi vil aldri kontakte folk du ikke har satt som referanse, og håper at du føler deg helt trygg på oss i ethvert stadium av rekrutteringsprosessen.

En referanse vil ikke bli spurt om privatliv som ikke har noe med jobb å gjøre. Når vi kontakter din referanse er vårt formål å finne ut hva salgs arbeidsoppgaver du har utført, dine styrker og eventuelle utviklingsområder og hvordan samarbeidsevnene dine er. Spørsmålene varierer ut ifra hvilken stilling det er snakk om og hvilke oppgaver den innehar. Eksempler på spørsmål kan være hvordan du takler press, hvordan du forholder deg til tidsplaner eller hvordan du er som forhandler.

Ønsker du mer støtte i jobbsøkingen? Vi har samlet praktiske jobbsøkings- og karrieretips på hjemmesiden vår. Så klikk deg inn for flere tips og sjekk gjerne ut våre ledige stillinger!

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge