Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Tips for å finne jobber som ikke er offentlig utlyst: Åpen søknad!

I et arbeidsmarked med stadig hardere konkurranse kan det lønne seg å være frempå. Ikke alle organisasjoner annonserer sine ledige stillinger. Det kan være flere grunner til det. Kanskje har de tenkt å rekruttere internt. Eller kanskje de bare ikke har kommet så langt som til å sette inn stillingsannonse ennå. For enkelte stillinger antar organisasjonene kanskje at initiativrike kandidater vil ta kontakt uoppfordret.

Her skal vi se på hvorfor det kan være lurt å sende en jobbsøknad som ikke gjelder en bestemt stilling, og gi noen nyttige tips til hvordan søknaden din kan vekke interesse.

Hvorfor bør du sende en "åpen" søknad?

Å sende en søknad på en jobb som ikke har vært utlyst, kan by på en rekke fordeler. Hvis du har hørt at en organisasjon skal ansette folk, men ikke har kunngjort det ennå, kan du få et forsprang ved at søknaden din er blant de første som kommer inn.

Ved å sende en søknad utenom den tradisjonelle rekrutteringsprosessen kan du unngå at søknaden din forsvinner i mengden! Hvis CV-en din er oppdatert og du skriver en god søknad, får HR-avdelingen mulighet til å lese den mens de har mindre å gjøre.

Selv om organisasjonen ikke har ledige stillinger på tidspunktet for søknaden, beholder de gjerne en velskrevet søknad for senere referanse, hvis den virker interessant. Det kan også føre til jobbmuligheter du ikke hadde tenkt på – det kan være andre stillinger med lignende krav til kompetanse og erfaring som du kan være aktuell for.

Sender du en søknad på en stilling som ikke er utlyst, viser du pågangsmot. Det vitner også om ambisjon, initiativ, nysgjerrighet og besluttsomhet – egenskaper som alle potensielle arbeidsgivere setter pris på.

Det neste spørsmålet blir da: Hvordan skriver du en åpen søknad?

Hvor skal du begynne?

Søknaden din skal bestå av en oppdatert CV, en innledende e-post og et følgebrev. Disse dokumentene bør ikke gjenta hverandre for mye, men dekke ulike sider av det en arbeidsgiver ser etter. CV-en forteller om erfaringen du har, e-posten om hvorfor du skriver, og følgebrevet viser motivasjonen og bransjekunnskapen din!

Du kan begynne med å se på sterke sider og kvalifikasjoner. Du kontakter en bedrift som ikke har bedt om å bli kontaktet, så du må spørre deg selv hva du kan tilby dem. Hvorfor skulle de være interessert i nettopp deg, og hvilke kvalifikasjoner har du som de kan ha nytte av?

Som med alle gode jobbsøknader skal CV-en din være skreddersydd til bedriften (og stillingen, hvis du vet hvilken du søker på). Når du skriver CV, må du fokusere på kvalifikasjonene, ferdighetene og arbeidsmoralen som selskapet etterspør. Ved å skreddersy CV-en kan du vise at du er en type som passer til nettopp denne organisasjonen.

Da kommer vi til kanskje det viktigste tipset: Gjør grundig forarbeid! Hvis du virkelig vil arbeide for organisasjonen, må du finne ut mer om dem. Du må sette deg inn i hvordan bedriften fungerer, hvilken posisjon den har i markedet, hva den forventer av sine ansatte, og hvilke verdier og fremtidsvisjoner den har. Det beste stedet å vise kunnskapen din om dette er i følgebrevet, som nok er den viktigste delen av en åpen søknad.

En viktig del av søknaden – følgebrevet

Å skrive et følgebrev for en jobb som ikke er annonsert, er litt forskjellig fra å skrive for en annonsert stilling. I denne typen brev må du fremheve deg selv og hvordan du kan hjelpe bedriften basert på det du vet om virksomheten deres. Finn ut hvem som er ansvarlig for ansettelser, og skriv brevet slik at du henvender deg direkte til denne personen.

Første avsnitt: I det første avsnittet i følgebrevet må du kort forklare (som du allerede har gjort i e-posten) hvorfor du skriver. Hvis du kjenner noen som arbeider i organisasjonen, eller fikk tips om at de kan ansette folk i fremtiden, nevner du det her!

Andre avsnitt: Nå kan du vise hva du vet om organisasjonen, basert på det du har funnet ut. Gjør det klart at du forstår deres misjon og verdier, og forretningsmålene deres. Her kan du også vise at du forstår hvordan de ligger an i markedet, og hva du vet om bransjen og utsiktene for de neste årene.

Tredje avsnitt: Målet med brevet ditt er å bli lagt merke til av organisasjonen. Her skal du fortelle om kvalifikasjonene og erfaringen din, og hvordan de kan være nyttige for organisasjonen (knytt det til undersøkelsene dine og ting du har nevnt i forrige avsnitt).

Fjerde avsnitt: Her skal du fortelle om verdiforslaget ditt. Du kan beskrive fordelene dine nærmere, og kanskje også fortelle om ting du har oppnådd som kan styrke søknaden din.

Femte avsnitt: I det siste avsnittet skal du oppfordre til handling – nevne muligheten for et intervju eller en uformell samtale. Avslutningen kan være positiv uten å virke arrogant, for eksempel "jeg håper å høre fra dere snart".

Med den rette kombinasjonen av en interessant CV, en vennlig og tiltalende e-post og et overbevisende følgebrev er det ingen grunn til at du ikke i det minste kan komme på intervju eller innlede en samtale med en organisasjon. Åpne søknader er også en måte å utvide det profesjonelle nettverket ditt på. Du vet aldri hvilke karriereveier dette kan åpne for deg i fremtiden. Du har ikke noe å tape, bare den mulige gevinsten at du vil bli vurdert enten nå eller senere for en stilling i en bedrift du gjerne vil arbeide i!

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge