Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Fleksibel arbeidstid og fokus på mental helse – hvordan ser unge ledere på fremtidens arbeidsliv?

2020 stoppet hele verden på grunn av Covid-19. Tre år senere føler vi fortsatt effektene. Pandemien forandret hvordan vi lever og arbeider fundamentalt, og om vi skal hente noe positivt ut av situasjonen er det kanskje at vi har endret vår oppfatning om hvordan arbeid bør være.

Stadig flere ansatte verdsetter et mer inkluderende arbeidsmiljø, og spesielt den unge generasjonen har rettet fokus mot trivsel, psykisk helse og balansen mellom arbeid og fritid. Den unge generasjonens syn på dagens lederskap og hvordan arbeidsmarkedet bør se ut i fremtiden vil utvilsomt tvinge bedriftene til å tilpasse seg og utvikle seg i nye retninger.

#CtheFuture, en årlig global undersøkelse

Hvert år gjennomfører The Adecco Group en undersøkelse rettet mot neste generasjons ledere, for å forstå deres tanker og vurderinger om fremtidens arbeidsliv. I 2022-utgaven skulle respondentene svare på spørsmål om viktige satsingsområder, og hva som vil kreves av ledere i fremtidens arbeidsmarked. #CtheFuture 3.0 ble gjennomført i forbindelse med kampanjen «CEO for en måned» i 2022. 1685 respondenter fra hele verden deltok i denne undersøkelsen. Noen tall om deltakerne:

  • 76% var mellom 18-30 år
  • Over 50% var kvinner
  • 30% studerte på heltid
  • 23% var fast ansatte

Disse lovende unge lederne ble spurt om deres tanker om fremtidens arbeid og nye måter å jobbe på. Undersøkelsen inkluderte for eksempel spørsmål om fleksible arbeidsmetoder, tilgang til arbeidsmarkedet og andre viktige faktorer for fremtiden. Slik svarte de:

1. Myk kompetanse er her for å bli

I 2019-undersøkelsen svarte 69 % av respondentene at «myke» ferdigheter var viktigere enn «harde» ferdigheter for fremtidige toppsjefer. Tre år senere kan vi se at paradigmeskiftet er tydelig. I den siste undersøkelsen svarte hele 82 % av de spurte at myke ferdigheter var helt avgjørende for fremtidige ledere.

2. En leder skal kunne ta beslutninger

Selv om kommunikasjon, kritisk tenkning og emosjonell intelligens står høyt på listen over nødvendige myke ferdigheter, var det utvilsomt evnen til å løse menneskerelaterte problemstillinger og teamledelse som ble ansett som viktigst for fremtidens ledere.

3. Høyere utdanning synker i status

En god grad er fortsatt verdifull, men unge ledere mener at erfaring ofte veier like tungt som akademiske kvalifikasjoner for personer i ledende stillinger. I 2022 sa 54 % av de spurte at de ikke trodde en universitetsgrad var nødvendig for fremtidige administrerende direktører, sammenlignet med 49 % året før.

4. Det fins rom for nye talenter

Selv om pandemien fortsatt pågår, fins det mange muligheter for å gjøre karriere. I 2022 sa nesten to tredjedeler av respondentene at de hadde funnet attraktive jobbmuligheter, sammenlignet med 50 % på høyden av pandemien.

Dette viser at bedrifter ser ut til å prioritere fleksibilitet og frihet for å tiltrekke seg topptalenter i en vanskelig tid.

5. Fleksible arbeidstider er selvklart

Pandemien påvirket alle aspekter av livene våre, men kanskje den mest merkbare endringen var hvordan mange av oss ser etter en bedre balanse mellom arbeid og fritid.

I den siste undersøkelsen oppga 85 % av respondentene fleksibel arbeidstid som viktig/svært viktig, mot 30 % som foretrakk en mer tradisjonell 9-5 timeplan. Mange foretrakk fast ansettelse som ansettelsesform, men det var viktig å kunne velge arbeidstid innenfor avtalens rammer.

6. En sjef skal kunne hanskes med et team som jobber på distanse

Ettersom fremtidens arbeidsliv ser ut til å preges av en blanding av fysisk tilstedeværelse og fjernarbeid, ser den unge generasjonen etter ledere som kan håndtere dette effektivt.

Ved spørsmål om dagens ledere er egnet til å lede teamet sitt eksternt, svarte 60 % at dette stemte i 2021-undersøkelsen. I 2022 var tallet steget til 67 %, noe som viser at ledere har investert tid i å utvikle sitt lederskap til å fungere i fremtidens arbeidsmarked.

7. Mental helse er førsteprioritet

Den globale pandemien endret spillereglene for arbeidsmarkedet. En varig effekt er at helse og trivsel har blitt en topp prioritet for ansatte over hele verden.

Den unge generasjonen driver ikke bare av spørsmål om mangfold og inkludering. Man har også satt psykisk helse høyt på dagsorden, samtidig som man jobber for å redusere stigmaet for de som rammes av psykiske lidelser.

På spørsmål om de mest presserende problemene for fremtidens arbeidsliv, svarte 20 % at «psykisk helse» var en topp prioritet, tett fulgt av «tilgjengelighet til arbeidsmarkedet» og «likelønn».

Neste generasjons ledere prioriterer annerledes

Oppsummert kan vi slå fast at tidligere generasjoners fokus på prestasjoner og resultater er erstattet av en mer balansert tilnærming til arbeid og karriere. Unge ledere mener inkludering, fysisk og psykisk helse og trivsel er åpenbare fokusområder, og at en leder må kunne lede et team effektivt selv om de ansatte har fleksibel arbeidstid og jobber delvis eller helt eksternt.

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge