Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Slik bruker du kunstig intelligens i jobbsøkingen

I en verden der teknologi kontinuerlig endrer arbeidsmarkedet, tar kunstig intelligens (KI) en stadig mer fremtredende rolle i jobbsøknadsprosessen. Bruken av KI i jobbsøkingen gir både fordeler og ulemper. I dette innlegget vil vi utforske hvordan KI kan påvirke jobbsøkingen, diskutere både de positive og negative sidene, og gi tips til hvordan du kan forbedre jobbsøknaden med KI, samtidig som du beholder en personlig touch.

Undersøkelser indikerer at flere jobbintervjuer i fremtiden vil utføres ved hjelp av kunstig intelligens. Dette vil ikke bare kunne bidra til å effektivisere håndteringen av søknader, men kan også til å identifisere de best egnede kandidatene i samsvar med spesifikke krav. Dette er fordi kunstig intelligens tar beslutninger basert på objektive kriterier, noe som bidrar til å unngå forutinntatthet og subjektivitet. Likevel kan den ha sine begrensninger når det gjelder å vurdere personlige egenskaper, da disse ofte må oppleves direkte for å bli fullstendig forstått. Bruk av KI, både fra kandidatens og rekruttererens side, forventes å øke i tråd med den generelle bruken av KI i samfunnet. Med riktig tilnærming kan dette være en verdifull ressurs, men det er viktig å ikke stole blindt på teknologien alene.

Fordelene med kunstig intelligens i jobbsøking

Det er helt vanlig å føle seg usikker når man skal skrive en jobbsøknad. Fra å velge riktige nøkkelord til å skape et personlig og engasjerende søknadsbrev, er det mange elementer å vurdere. Her er noen måter KI kan hjelpe deg med å forbedre jobbsøknaden din:

 • Optimalisering av nøkkelord
  Det å skrive en overbevisende jobbsøknad kan være en utfordrende oppgave, men KI kan være en nyttig ressurs for å øke sjansene dine for å bli lagt merke til av arbeidsgivere. KI har evnen til å analysere stillingsannonsen og identifisere nøkkelord og ferdigheter arbeidsgiveren ser etter. Ved å integrere disse nøkkelordene i jobbsøknaden din, kan du sikre at den passer bedre med stillingskravene og dermed øke sjansene for å bli lagt merke til.
 • Effektivitet og presisjon
  KI kan hjelpe med å effektivisere søknadsprosessen, fra å finne stillinger som matcher din profil, til å assistere i utforming av søknader. Teknologien kan analysere store mengder data for å identifisere de beste matchene, noe som sparer tid og øker sjansen for å finne relevante jobbmuligheter.
 • Personlig tilpasning
  I dagens arbeidsmarked blir det stadig viktigere å skille seg ut blant mengden søkere. Ved varsomt bruk av KI til å tilpasse søknaden din, kan du sikre at CV-en og søknadsbrevet ditt skiller seg ut. KI-verktøy kan gi forslag til forbedringer basert på jobb-beskrivelsen og hjelpe deg med å fremheve dine mest relevante erfaringer og ferdigheter. Det er imidlertid verdt å merke seg at med økende bruk av kunstig intelligens i samfunnet, blir det også vanskeligere å skille seg ut.
 • Språkforbedring
  KI kan hjelpe deg med å forberede språket og grammatikken i søknaden din, som kan gi et mer profesjonelt inntrykk. Husk imidlertid at den ikke er like god på å skrive norsk som den er til å skrive engelsk, en kvalitetssjekk av teksten er derfor nødvendig å gjøre.

Tips til hvordan du kan forbedre din jobbsøknad med KI

For å få mest mulig ut av språkmodelleringsverktøy som for eksempel Chat GTP, handler det om å gi gode instrukser som kan tolkes og forstås av KI-modellen. På fagspråket kalles dette for «Prompt Engineering», og er en tekst som beskriver oppgaven KI skal utføre. Et eksempel på dette er å starte samtalen med «Jeg vil at du skal opptre som en tekstforfatter for et søknadsbrev». Deretter legge inn stillingsannonsen du ønsker å søke på og CV-en din. Da kan du for eksempel skrive «Foreslå endringer i CV-en min basert på stillingsannonsen. Igjen må forslaget som gis gjennomgås. Pass på at du kan stå inne for det som er foreslått. Kjenner du deg ikke igjen må du gjøre endringer.

Ulemper med kunstig intelligens i jobbsøking

Faren med KI-genererte søknader er at de kan virke upersonlige og distanserte. Det er viktig å legge til et personlig touch og vise genuin interesse for selskapet og jobben. En rekrutterer som leser mange søknadsbrev vil få en større forståelse av jobbsøker når man kommer med konkrete eksempler på styrker som trekkes frem. Søknaden kan ende opp med å følge en standard mal eller format, noe som kan gjøre den mindre engasjerende eller interessant for arbeidsgiveren. Den kan også ha begrensninger når det gjelder å forstå unike situasjoner eller spesifikke jobbkrav. Selv avanserte KI-systemer kan gjøre feil i tolkningen av informasjon basert på algoritmene den inneholder, noe som kan gi uriktig informasjon. Vær også bevisst på at KI-genererte tekster kan ha preg av språk og uttrykk som ikke er like vanlig i Norge. Dette er fordi språkmodellene hovedsakelig er basert på engelsk/amerikansk språk og kultur. Med økende bruk av KI i jobbsøknader, er det ikke utenkelig at intervjuer og evnetester vil bli mer sentrale i ansettelsesprosesser i fremtiden. Det kan derfor være smart å være ekstra godt forberedt på dette.

Les noen tips til jobbintervju her:

Spørsmål du kan stille før og på jobbintervju

5 tips for et vellykket videointervju

Hvordan stille spørsmål på jobbintervjuet

Hva er et kompetansebasert intervju og hvordan forbereder du deg?

Kan du bli spurt om hva som helst på jobbintervju?

Ved å omfavne teknologi og KI-verktøy, samtidig som vi er bevisste på dens begrensninger, kan vi navigere mer effektivt i det moderne arbeidsmarkedet. Husk at selv om KI kan være et kraftig verktøy, er det deg, din personlige historie, motivasjon, og menneskelighet som til slutt vil gjøre den største forskjellen!

Les noen tips for hvordan du kan booste ditt jobbsøk her:

5 ting du bør gjøre for å booste ditt jobbsøk

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge